Znajomy szef kuchni pokazał mi, jak szybko zrobić pyszny makaron na obiad. Przepis jest prosty

Dodano:
Gotowanie dania makaronowego Źródło: Shutterstock / kungverylucky
To pyszne danie z makaronu i prostych składników zrobisz w krótkim czasie i bez wielkiego wysiłku, a zyskasz pożywny obiad lub kolację. Wypróbuj genialny przepis, który mam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni.

Uwielbiam gotować szybko, tanio i z użyciem składników, które akurat mam pod ręką. W mojej kuchni zawsze znajdę świeże warzywa, grzyby i makaron, z których robię wyśmienite danie makaronowe. Oczywiście, możesz dodać do potrawy również mięso, ale zapewniam, że nawet bez tego składnika danie zachwyca smakiem i jest bardzo pożywne.

Jak zrobić szybkie danie makaronowe bez mięsa?

Makaron z warzywami możesz przygotować na kilka sposobów. Jeżeli dodasz podstawowe zioła i przyprawy oraz użyjesz zwykłego makaronu np. makaronu do spaghetti lub grubych wstążek, to zrobisz potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnych smaków. Z chińskiego makaronu np. Chow Mein, makaronu Wonton lub makaronu ryżowego oraz wyrazistych przypraw azjatyckich możesz przygotować danie w orientalnym stylu. Poniżej znajdziesz przepis na szybkie danie makaronowe właśnie w tej odsłonie.

Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej warzyw i np. tofu oraz zastępując leśne grzyby pieczarkami lub zdrowymi boczniakami. Potrawa z poniższego przepisu ma umiarkowanie ostry smak, który możesz wzmocnić, dodając np. świeżą papryczkę chili.

Porada: jeżeli masz obieraczkę lub inne akcesoria kuchenne do robienia warzywnego makaronu, to polecam ich użyć do krojenia marchewki.

Przepis: Danie makaronowe bez mięsa

To idealny pomysł na szybki, tanie i sycące danie, które zrobisz bez mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 150 g suchego makaronu Chow Mein
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 małe marchewki
  • 6 dużych grzybów leśnych lub pieczarek
  • 10 cm białej części pora
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie, długie słupki. Grzyby oczyść, opłucz, osusz i pokrój na plasterki. Por umyj i pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Kapustę cienko poszatkuj.
  2. Smażenie warzywNa patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż czosnek i por na średnim ogniu, cały czas mieszając, a następnie dodaj marchewkę, grzyby i kapustę. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty. Wskazówka: na patelnię możesz również dodać np. czerwoną paprykę, kukurydzę, ciecierzycę, brokuł, seler naciowy oraz cukinię. Dopraw warzywa przyprawą do potraw chińskich i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  3. Dodanie bulionuNa patelnię z warzywami wlej bulion, przykryj warzywa pokrywką i duś 5 minut na małym ogniu. Sprawdź, czy warzywa zmiękły. Jeżeli odpowiada Tobie stopień twardości warzyw, to zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu, często mieszając. Bulion powinien niemal całkowicie się zredukować.
  4. Gotowanie makaronuUgotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
  5. Połączenie makaronu z warzywamiPrzełóż odcedzony makaron na patelnię z warzywami. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty, często mieszając.

Jak podawać danie makaronowe bez mięsa?

Makaron z warzywami podawaj gorący. Możesz udekorować potrawę świeżymi ziołami np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub kolendrą. Szef kuchni podpowiedział mi, że smak potrawy wzbogaca posypanie jej przed podaniem uprażonym na suchej patelni sezamem, a także doprawienie sosem sojowym lub sosem rybnym – choć ja wolę ten pierwszy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...